Veelgestelde vragen
Op deze pagina staan veelgestelde vragen én de antwoorden daarop. Om te beginnen de vragen die gaan over het aanmaken van een account en het aanvragen van toegang tot een product. Ook de antwoorden op vragen over de AGB-code, standaardisatie en het registeren van de wachttijden ggz lees je hier.
Standaardisatie
Ga je voor het eerst declareren volgens een EI-standaard van Vektis, dan zijn de volgende aspecten van belang:
1) In jouw software moet de EI-standaard voor de door jou te declareren zorg zijn geïmplementeerd. Als je daar vragen over hebt kun je hiervoor jouw softwareleverancier raadplegen.
2) Elektronisch declaraties worden ingediend via VECOZO. Het indienen van declaraties kan op 2 manieren: handmatig via de website of geautomatiseerd via de webservice.
In het eerste geval levert jouw softwarepakket een bestand als output, waarna je dat bestand in het Elektronisch Declaratieportaal (EDP) van VECOZO kunt uploaden. In het tweede geval dient jouw softwarepakket over de mogelijkheid te beschikken om aan te sluiten op de webservice. Jouw softwareleverancier kan je vertellen welke manier voor jou van toepassing is.
3) Je dient in het bezit te zijn van een VECOZO certificaat. Deze kun je aanvragen op de website van VECOZO.
4) Een elektronische declaratie dien je in bij een zorgverzekeraar, zorgkantoor of een gemeente via het portaal van VECOZO.
Heb je vragen, stuur dan een mail naar standaardisatie@vektis.nl of bel ons: 030-8008300. Je kunt ook contact met VECOZO opnemen.
Snel een retourcode vinden, informatie over het retourproces en de meest voorkomende retourcodes vind je op onze webpagina Retourinformatie.
Informatie over de criteria op basis waarvan een nieuwe versie en subversie van een EI-standaard wordt uitgegeven staat beschreven in de Architectuur EI-standaarden.
De standaarden van Vektis zijn ’EI-standaarden‘. Deze beschrijven de definitie van elektronisch bericht tussen twee partijen. EI staat voor externe integratie van elektronische systemen: een bericht dat conform een EI-standaard door een computerprogramma is opgesteld kan via VECOZO worden verstuurd naar een andere computer. Op basis van deze standaard spreken beide computers dezelfde taal. De standaard bestaat uit een aantal documenten die in samenhang de definitie bevatten. Onderdeel daarvan zijn de controle- en bedrijfsregels die het bericht op technische en deels functionele inhoud beschrijven.
De standaarden van Vektis ondersteunen vooral het declaratie- en schadelastproces. De declaratiestandaarden ondersteunen het gedigitaliseerd indienen van een declaratie voor geleverde zorg door een zorgverlener bij de betalende instantie. De schadelast standaarden ondersteunen de aanlevering van declaratie-data vanuit zorgverzekeraars en zorgkantoren aan Vektis. Deze data is de brandstof waarop Vektis Intelligence draait; immers zonder data geen inzichten.
Bekijk de infographic en ontdek meer over de rol van de Vektis standaarden in de keten van het elektronische berichtenverkeer.
Bekijk de infographic en ontdek hoe een standaard tot stand komt.
Een wijziging in een standaard of een codelijst vraag je aan via een wijzigingsformulier. Meer informatie hierover lees je hier.
Informatie over gebruik, criteria en procedures codelijsten lees je hier.
Een deel van de Vektis standaarden ondersteunen berichtenverkeer op basis van XML. Daarvoor hanteren wij een aantal architectuurprincipes. Deze principes staan beschreven in Architectuur EI-standaarden.
Bekijk de prestatiecodes in de prestatiecodelijsten op de Vektis TOG website.
Bekijk hier het historisch overzicht met gewijzigde standaarden en codelijsten.
Afwijscodes of afwijsreden zijn andere namen voor ‘retourcodes’ of ‘foutcodes’. Dit zijn de codes die aangeven waarom een declaratie is afgewezen. Je vindt deze codes in de retourcodelijsten COD954 of COD957. Voor meer informatie over declaratieproces en het retourproces daarbinnen, zie de Retourinformatie pagina.
Een wijziging in een Logische Controle Beschrijving (LCB) vraag je aan via het LCB-wijzigingsformulier. Het aanvragen van een nieuwe retourcode voor gebruikt in een LCB gebeurt via het reguliere Wijzigingenbeheer proces. Meer informatie over beide type wijzigingen en het wijzingsformulier vind je hier.
De DCSPH-codelijst geeft informatie aan verwijzers om paramedische aandoeningen te classificeren. Deze lijst kun je downloaden bij 'Documentatie' van de standaard PM304-3.2.